nowa restauracja włoska Kraków

Dobra włoska restauracja
Chcesz smacznie zjeść? Spośród licznych możliwości, które proponuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, kolorów oraz spora porcja składników odżywczych.

Typowe włoskie przyprawy

Naszym rodakom włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska kuchnia to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Klasyczne włoskie jedzenie

Pasty są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie można dodać do tej potrawy. jedzenie w biance Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty nie mogą się znudzić.

Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również risotto, gnocchi, minestrone oraz liczne desery – np. granita czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *